Site logo

H ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΤΑΓΑΡΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ

H απόλυτη συνταγάρα για ψωμί ειναι εδώ. Εύκολη . Σχετικά γρήγορη.! Χωρίς πολλά πολλά με τελικό αποτέλεσμα την απόλυτη επιτυχία σε γεύση και όψη και επειδή εννοείται τα καλά (πρωτίστως) πρέπει να μοιράζονται για να έχουμε να τρώμε όλοι καλά, πάρτε όλοι μολύβι και πένα ή απλά πατήστε print.

Την συνταγή την βρήκα από το Φατσοβιβλίο (αλλιώς Facebook ) και με ξεσήκωσε από το τίτλο και διαβάζοντας την είπα ξεκινάμε.

Υλικά

800 γρ. αλεύρι χωριάτικο

20 γρ. αλάτι

8 γρ. μαγιά ξερή (1 φακ/κι)

1 κ/κι ζάχαρη ή μέλι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

530 ml νερό χλιαρό

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε 100 ml νερό, στο οποίο προσθέσαμε τη ζάχαρη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι να κάνει φουσκάλες.

Βάζουμε στον κάδο του mixer κοσκινισμένο το αλεύρι, με το αλάτι. Όταν η μαγιά κάνει φουσκάλες, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε με γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά τουλάχιστον.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια καθαρή λεκάνη, βάζουμε το ζυμάρι, κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 με 1:30 ώρα ή μέχρι να φουσκώσει.

Όταν φουσκώσει το ζυμάρι μας, βάζουμε στον φούρνο μια μεγάλη κατσαρόλα, διαμέτρου 22εκ. τουλάχιστον, με το καπάκι της και προθερμαίνουμε στους 230.

Μοιράζουμε το ζυμάρι στα δύο, πλάθουμε μακρόστενα ψωμάκια, τα χαράζουμε στη μέση κι αφού ζεσταθεί ο φούρνος και η κατσαρόλα μας, βάζουμε αλεύρι στον πάτο και τα τοποθετούμε πολύ προσεκτικά.

Κλείνουμε με το καπάκι της και την βάζουμε πίσω στον φούρνο.

Ψήνουμε στους 230 αέρα, για 40′. Αφαιρούμε το καπάκι, αφήνουμε 5′ ακόμα στους 230 και χαμηλωνουμε στους 200 για ακόμα 10′ με 15′.

Βγάζουμε το ψωμί σε σχάρα να κρυώσει και ακολούθως απολαμβάνουμε!

(Συνταγή από κ. Στέλλα Κυριακίδου- Γκρουπ : Μαγειρεύω γρήγορα και νόστιμα )

Κατηγορίες