Site logo

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ακη μου τα κουλούρια σου τελειωμό δεν έχουν. ! Ατελείωτα κουλούρια θεσσαλονίκης με θεϊκή συνταγή από τον chef της καρδιάς μας! 

Τα συγκεκριμένα κουλούρια δεν τα έτρωγα τόσο ωραία ούτε και στη θεσσαλονίκη την ίδια την εποχη που έπαθα εμμονή για το ίδιο πρόγευμα καθημερινά ίσως για ένα χρόνο ολόκληρο από το μικρό φούρνο πίσω από το σπίτι μου στην Γρηγορίου Λαμπράκη στην ‘Ανω Τούμπα.

Στη θεσσαλονίκη το κουλούρι το έμαθα με τα σταφιδάκια τα οποία τα αποθέωναν.  Στα συγκεκριμένα κουλούρια δε το έχω βάλει ακόμα ! (άκη μου θα την πειράξω τη συνταγή)

 Μετά από απανωτές προσπάθειες να δώσω κάποια tips για τα κουλούρια αυτά:

(1)    Τη ζύμη την άφησα όχι 1.5 ώρα αλλά πολύ περισσότερο σχεδόν κάθε φορά και βγαίνει τέλεια (δε ξέρω αν έχει σχέση η αλήθεια)

(2)    Το νερό για τη μαγιά καλό είναι να μπει στα μικροκύματα έστω και για κάποια δευτερόλεπτα

(3)    Αν δεν έχετε και χωριάτικο αλεύρι και αλέυρι για όλες τις χρήσεις μην κάνετε απλώς τη συνταγή καθότι χρειάζεται και τα 2 αλεύρια. 

 Μια παρτίδα ήτανε μόνο με ένα από τα δύο για εμάς (χωριάτικο αλεύρι) και δεν μας πετύχανε

(4)    Τη συνταγή για κουλούρια τη πήρα από το site του άκη (https://akispetretzikis.com/ )

(5)    θα επανέλθω με update όταν προσγειωθούν και τα σταφιδάκια

ΥΛΙΚΑ για την ΖΥΜΗ: 

-150 γρ. αλεύρι σκληρό και αλεύρι γ.ο.χ

-7 1/2 γρ. αλάτι

-35 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

-275 – 300 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

-16 γρ. μαγιά ξηρή

ΥΛΙΚΑ για την ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ: 

-200 γρ. σουσάμι

-2 κ.σ ζάχαρη κρυσταλλική

-500 γρ. νερό, χλιαρό

Διαδικασία 

(1) Στο κάδο του μιξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.

(2) Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.οχ, τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της (να ξεκολλάει από τον πάτο).

(3) Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30′ – 1 1/2 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

(4) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 οC στον αέρα.

(5) Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500 γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι. 

(6) Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 80γρ. (10 τεμ ).

(7) Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κολούρι μας ( όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο).

(8) Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι.

(9) Tοποθετούμε σε ταψύ (35*40 λέει ο ‘Ακης) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λετπά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

(10) Τα τρώμε ζεστά ζεστά με βουτυράκι (και ότι τραβάει η ψυχή του καθενός).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορίες